Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Μεγάλη άνοδος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς



Μεγάλη άνοδος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς
Η άρνηση της ενωτικής μας πρότασης από τη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ χάρισε εκ νέου τον αιρετό στη ΔΗΣΥ (ΠΑΣΚ)

Η ΕΡΑ Π.Ε. Ημαθίας εκφράζει την ικανοποίησή της για την άνοδο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στις πρόσφατες εκλογές στα Υπηρεσιακά Συμβούλια αλλά και για την εκλογή σημαντικού αριθμού αιρετών της εκπαιδευτικής αριστεράς που καταγράφεται σε όλο το φάσμα των αποτελεσμάτων και αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια θετική εξέλιξη που τη χαιρετίζει όλη η μαχόμενη εκπαίδευση.

Δώσαμε τη μάχη με καθαρότητα και εντιμότητα απέναντι στον κυβερνητικό συνδικαλισμό, στο άγονο για μας έδαφος της δράσης των πάσης φύσεως μηχανισμών. Προβάλαμε την αναγκαιότητα για τη συγκρότηση του μετώπου της ανατροπής και το ξέσπασμα μαχητικών αγώνων απέναντι στην πολιτική της Κυβέρνησης-ΕΕ –ΔΝΤ. Επιλέξαμε καθαρά ως αντίπαλο αυτήν την πολιτική και την αδίστακτη Κυβέρνηση των Μνημονίων και όχι άλλα ψηφοδέλτια του ριζοσπαστικού χώρου. Προτάξαμε, τέλος, και επιζητήσαμε την ανάγκη  ενότητας και συνεργασίας όλων των αγωνιστικών δυνάμεων για την αποκαθήλωση του κυβερνητικού συνδικαλισμού και την ανάταξη του κινήματος το επόμενο διάστημα.

Η γονιμοποίηση αυτής της ενωτικής λογικής είναι:
ü η εκλογή αιρετών σε πολλά ΠΥΣΠΕ με ψηφοδέλτια συνεργασίας
ü η μεγάλη άνοδος που κατέγραψε το ενωτικό μας μέτωπο (Ενωτική Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία) τόσο τοπικά στην Ημαθία (20,66% στο ΑΠΥΣΠΕ και 15,02% στο ΚΥΣΠΕ) όσο και πανελλαδικά
ü η πανελλαδική καταγραφή  στο ΚΥΣΠΕ  με 11%.

Η αναγκαιότητα των ενωτικών επιλογών επιβεβαιώνεται δυστυχώς και από μια αρνητική εξέλιξη που απορρέει από τα αποτελέσματα της 5ης Νοέμβρη: Παρά την άνοδο των αγωνιστικών, ριζοσπαστικών και αριστερών δυνάμεων, σε μια σειρά από περιφερειακά και τοπικά Υ.Σ. ακόμα και σε περιοχές με ανύπαρκτη τη συνδικαλιστική τους παρουσία, εκλέγονται αιρετοί από τις κυβερνητικές παρατάξεις ως προϊόν της δράσης των διοικητικών μηχανισμών και της απροκάλυπτης εμπλοκής τους στις εκλογικές διαδικασίες.

Το χειρότερο όμως είναι πως στην πανελλαδική κάλπη του ΚΥΣΠΕ τέσσερις παρατάξεις που συγκέντρωσαν αθροιστικά 53% (ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, ΠΑΜΕ, ΕΝΩΤΙΚΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, Αν.Εν.ΕΚΚΙΝΗΣΗ) και μάλιστα όλες με ποσοστά πάνω από 10% αδυνατούν, κατακερματισμένες, να αποκαθηλώσουν το δίδυμο ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ από την πρώτη και δεύτερη θέση στον κλάδο, πέντε χρόνια μετά την έναρξη της μνημονιακής καταστροφής!

Αυτή η εξέλιξη, για την οποία δούλεψε σκληρά και απροκάλυπτα ο Υπουργός Παιδείας, ευνοεί πολιτικά την επέλαση των αντιεκπαιδευτικών σχεδίων. Είναι όμως και προϊόν της ηγεμονικής και περιχαρακωμένης στάσης των συνδικαλιστικών δυνάμεων εκείνων που αγνόησαν προκλητικά όσες ενωτικές προτάσεις κατατέθηκαν.

Ιδιαίτερα για την Ημαθία οι Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράς προσπαθήσαμε να προβάλλουμε την αναγκαιότητα της συνεργασίας όλων των δυνάμεων της  Ριζοσπαστικής Αριστεράς για να σπάσει το δίπολο της μόνιμης εκπροσώπησης στο ΠΥΣΠΕ από τη ΔΑΚΕ και τη ΔΗΣΥ (ΠΑΣΚ). Πιστεύαμε και πιστεύουμε ακόμα πως ένα κοινό ψηφοδέλτιο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα δημιουργούσε τις κατάλληλες συνθήκες για τον απεγκλωβισμό πολλών συναδέλφων μας από τη ΔΑΚΕ και τη ΔΗΣΥ (ΠΑΣΚ), αφού για πρώτη φορά στην Ημαθία η ενωμένη Ριζοσπαστική Αριστερά θα έδινε την εκλογική μάχη από θέση ισχύος. Η αρνητικότατη εξέλιξη της εκλογής αιρετών από τις παρατάξεις της συγκυβέρνησης βαραίνει αποκλειστικά τη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ.

Θέλουμε να επισημάνουμε πως αν δεν παραληφθεί από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, ύστερα κι από όλα αυτά, το μήνυμα για την αναγκαιότητα της ενότητας, είναι βέβαιο πως θα επιβληθεί από τον κόσμο που αγωνιά για να βγει ο υποταγμένος συνδικαλισμός από το κάδρο και να βρει το κίνημα τη νικηφόρα προοπτική του.

Για αυτήν τη νικηφόρα προοπτική, για τη συγκρότηση του κοινωνικού και πολιτικού μετώπου της ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ, για το ξέσπασμα μαχητικών κινητοποιήσεων διάρκειας μέχρι τη νίκη θα παλέψουμε το επόμενο διάστημα. Έχουμε μπροστά μας τη μάχη της αξιολόγησης, τις αλλαγές-διάλυση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τις μισθολογικές και ασφαλιστικές ανατροπές, την κατάργηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Δεν πρέπει να αφήσουμε την κυβέρνηση να κάνει περίπατο, καταστρέφοντας ό,τι απέμεινε από το δημόσιο σχολείο, το εισόδημα και τα κοινωνικά δικαιώματα. Η κυβέρνηση πρέπει να ηττηθεί στο πεδίο των κοινωνικών αγώνων και σε αυτούς τους αγώνες η μαχόμενη εκπαίδευση πρέπει να πρωτοστατήσει.
Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου