Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Εμπρός για απεργία διαρκείας


ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Η υλοποίηση των μέτρων της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που είναι σε εξέλιξη, θα οδηγήσουν στην πλήρη διάλυση της δημόσιας Παιδείας και των δημοσίων υπηρεσιών, στην εξαθλίωση του λαού μας, στην εκποίηση και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και της λαϊκής ιδιοκτησίας, με τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας και στην κατάλυση κάθε έννοιας λαϊκής κυριαρχίας και εθνικής ανεξαρτησίας.
Η χώρα μας μετατρέπεται σε παρία της Ευρώπης, σε προτεκτοράτο των ισχυρών κύκλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποικία χρέους της Γερμανίας και της ΕΚΤ.
Η δημόσια εκπαίδευση έχει τεθεί ουσιαστικά και τυπικά υπό την κηδεμονία της τρόικας. Έτσι πλέον οι αποφάσεις για τη λειτουργία της θα λαμβάνονται με αυστηρώς λογιστικά κριτήρια έχοντας ως δηλωμένο στόχο το «φτηνό σχολείο». Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και αυτές τις επιλογές υπηρετεί και το νομοσχέδιο για   “νέο Λύκειο”, καθιστώντας την εκπαίδευση ακόμα πιο ταξική.
Η επιδείνωση όλου του φάσματος των εργασιακών σχέσεων, το ασφαλιστικό, η εργασιακή εξαθλίωση, η κατάργηση ολόκληρων ειδικοτήτων και οι διαθεσιμότητες των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας, οι υποχρεωτικές μετατάξεις, οι υποχρεωτικές μετακινήσεις και μεταθέσεις, οι ελάχιστες αποσπάσεις που ικανοποιήθηκαν οδηγώντας τους υπόλοιπους και περισσότερους συναδέλφους που δεν αποσπάστηκαν σε απόγνωση, η βιομηχανία κατασκευής επίορκων, οι επιστρατεύσεις, η αύξηση του ωραρίου,  οι μηδενικοί διορισμοί και η ανεργία χιλιάδων συναδέλφων αναπληρωτών που φέτος δεν θα προσληφθούν, η ελαστικοποίηση με την επέκταση του θεσμού της ωρομισθίας, η αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών και ιδιαίτερα οι απολύσεις στόχο έχουν να καταστήσουν τους εκπαιδευτικούς ένα φτηνό, εκμεταλλεύσιμο και ιδεολογικά υποταγμένο εργατικό δυναμικό. Τελικός σκοπός είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου φτηνού και πειθαρχημένου σχολείου.
Οι εξελίξεις σε βάρος του λαού και των εργαζομένων, φαίνεται ότι θα έχουν απρόβλεπτο χαρακτήρα, που μπορεί να οδηγήσουν στην υπογραφή και νέου μνημονίου το φθινόπωρο, με αποτέλεσμα νέα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα, νέο κύκλο ύφεσης στην οικονομία, κλείσιμο και άλλων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και έκρηξη της ανεργίας.
Σήμερα πλέον γίνεται φανερό σε όλους τους εργαζόμενους, ότι αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο.

ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ
Το συνδικαλιστικό κίνημα επιβάλλεται σήμερα να πολιτικοποιήσει εντονότερα τα αιτήματα της πάλης του, γιατί μέσα από την πείρα τους οι εργαζόμενοι τα τρία τελευταία χρόνια, συνειδητοποιούν ότι ακόμη και το παραμικρό συνδικαλιστικό τους αίτημα δεν έχει καμιά τύχη επίλυσής του επειδή συγκρούεται με μια σκληρή μνημονιακή πολιτική, που αν δεν ανατραπεί και αν δεν απαλλαγεί η χώρα μας από τα δεσμά της, δεν πρόκειται να επιλυθεί κανένα από τα δίκαια αιτήματα.
 Είναι χρέος του συνδικαλιστικού κινήματος, να βοηθήσει στην προετοιμασία και την οργάνωση αυτών των κινηματικών διεκδικήσεων  των εργαζομένων με προτάσεις που όχι μόνο θ’ αντιπαρατίθενται στο νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό, αλλά θα ορίζουν ένα νέο πεδίο αγώνων και ανατροπών διεκδικώντας μια συνολική και ριζική αλλαγή τόσο στη χώρα μας, όσο και στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. 
Η κατάσταση αυτή επιτάσσει στο συνδικαλιστικό κίνημα να καταθέσει το δικό του σχέδιο προς τους εργαζόμενους και την κοινωνία. Είναι ανάγκη να περάσουμε από έναν αμυντικό αγώνα που δόθηκε τα προηγούμενα χρόνια σε μια επιθετική γραμμή, να πρωτοστατήσουμε στην οργάνωση της εργατικής-λαϊκής αντεπίθεσης για την ανατροπή των βάρβαρων μνημονιακών πολιτικών και των πολιτικών τους εκφραστών.
Να απαιτήσουμε την επαναφορά βασικών μισθολογικών, εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών κατακτήσεων που αφαιρέθηκαν βίαια στην εποχή του μνημονίου και να διεκδικήσουμε την επαναπρόσληψη όσων απολύθηκαν με το καθεστώς της διαθεσιμότητας, εφεδρείας κλπ.
Ταυτόχρονα πρέπει να προβληθεί η αναγκαιότητα της διαγραφής του χρέους, για το οποίο δεν ευθύνεται ο ελληνικός λαός και που αποτελεί τη θηλιά του, που τον μετατρέπει σε είλωτα, που θα εργάζεται σε μια χώρα χωρίς δικαιώματα για να αποπληρώνονται οι δανειστές και οι τοκογλύφοι.
Να εθνικοποιηθεί το τραπεζικό σύστημα, για να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο ανάπτυξης προς όφελος του λαού. Τα κεφάλαια των τραπεζών είναι λεφτά που δεν ανήκουν στους τραπεζίτες, αιμοδοτούνται από τους έλληνες φορολογούμενους και είναι αυτά, που μεταξύ των άλλων, έχουν εκτινάξει και το χρέος της χώρας μας, αφού με πάνω από 200 δις € έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί μέχρι σήμερα.
Να απαιτήσουμε την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου υπέρ των εργαζομένων και των φτωχών και την παραγωγική ανάπτυξη της χώρας μας με βασικό κριτήριο τα συμφέροντα του λαού και της χώρας. Η κυβέρνηση, όπως είναι γνωστό προχωρά άμεσα σε 12,5 χιλιάδες περίπου νέες διαθεσιμότητες-απολύσεις, σε κλείσιμο νοσοκομείων και σχολείων, σε νέες μειώσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και τις εναπομείνασες κοινωνικές παροχές.Οι δεσμεύσεις δε για την περίοδο του Οκτώβρη - Δεκέμβρη είναι η ένταξη άλλων 12.500 δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας - απολύσεων, ενώ θα χρησιμοποιηθεί και το μέσο του «ξαφνικού θανάτου» ολόκληρων υπηρεσιών, η έκταση του οποίου μπορεί να είναι και έξω από τις προβλέψεις μας.
Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να κάνει ξεκάθαρο ότι δεν υπερασπίζεται μόνο την εργασία των εργαζομένων. Πιστεύουμε ότι η φύση της εργασίας μας δεν είναι να αναπαράγουμε την εργασιακή μας θέση. Αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας, των δημόσιων και κοινωνικών αγαθών, για παροχές και υπηρεσίες προς όλους τους πολίτες της χώρας μας.
Η εκρηκτικότητα των προβλημάτων, η εμπειρία που έχουμε αποκτήσει, αλλά κυρίως το αίτημα της ανατροπής αυτής της πολιτικής, απαιτούν τον συντονισμό του αγώνα των εργαζομένων και με τα άλλα στρώματα της κοινωνίας που πλήττονται, με στόχο τη δημιουργία ενός πλατιού εργατικού, κοινωνικού και πολιτικού μετώπου ανατροπής, που θα δώσει ελπίδα και δύναμη στον αγώνα.
Σ’ αυτά τα πλαίσια κρίνουμε αναγκαία την έναρξη ενός πολύμορφου αγώνα διαρκείας με αρχή το Σεπτέμβρη με στόχο να βάλουμε φρένο στον κατήφορο, να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική.
Έχουμε ως δεδομένα τις αποφάσεις των ΕΛΜΕ για απεργιακές κινητοποιήσεις διάρκειας με τη μορφή των επαναλαμβανόμενων πενθήμερων, τις αποφάσεις Ομοσπονδιών του Δημοσίου για απεργίες διάρκειας και κλιμάκωση μέσα στο Σεπτέμβρη, την απόφαση της ΑΔΕΔΥ για 48ωρη απεργία στις 18 και 19 Σεπτέμβρη, αλλά και την προοπτική περαιτέρω κλιμάκωσης. Αυτή την περίοδο υπάρχουν οι καλύτερες προϋποθέσεις να ξεκινήσει ένας αγώνας, συντονισμένος, μαζικός και με όρους κινήματος για  να ανατραπούν οι πολιτικές που καταστρέφουν τη χώρα και τις ζωές μας.
                                                                                                                                  
  Το αγωνιστικό πλαίσιο της ΕΡΑ για τις Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων:

1.               Ξεκινάμε, συμπορευόμενοι με την ΟΛΜΕ και άλλες Ομοσπονδίες, με ένα πολύμορφο εβδομαδιαίο αγώνα διαρκείας, με πενθήμερη απεργία και έναρξη στις 16/9, με απεργιακές συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της χώρας.
2.               Στο τέλος της πρώτης εβδομάδας, την Παρασκευή, γενικές συνελεύσεις στους συλλόγους για να εκτιμήσουν την πορεία των κινητοποιήσεων και να αποφασίσουν συνέχιση με την ίδια μορφή. Το Σάββατο σύγκληση Ολομέλειας Προέδρων.
3.           Τα ΔΣ των συλλόγων συγκροτούν απεργιακές επιτροπές και παίρνουν πρωτοβουλίες για συγκρότηση επιτροπών αγώνα για την υπεράσπιση του σχολείου, του νοσοκομείου,  των υπηρεσιών πρόνοιας κλπ. Απευθύνονται γι' αυτό σ' όλα τα σωματεία  των χώρων της παιδείας, της υγείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης σε κάθε περιοχή.
4.           Οργανώνουμε κοινές συνελεύσεις συλλόγων δασκάλων με τις τοπικές ΕΛΜΕ για καλύτερο συντονισμό.
5.           Επιδιώκουμε οι επιτροπές αγώνα να πάρουν παλλαϊκά χαρακτηριστικά με τη συμμετοχή των Εργατικών Κέντρων, σωματείων του ιδιωτικού τομέα, ανέργων, μικρομεσαίων επαγγελματιοβιοτεχνών, εμπόρων, επιστημονικών οργανώσεων, φοιτητών, μαθητών, Ενώσεων γονέων,  κλπ.
Επιστολή προς τους γονείς που θα μοιραστεί στους μαθητές με την έναρξη του σχολικού έτους θα συμβάλλει στη δημιουργία του μετώπου. Οι σύλλογοι διδασκόντων καλούνται σε συντονισμό με τα Διοικητικά Συμβούλια των συλλόγων να οργανώσουν εκδηλώσεις συζήτησης και ενημέρωσης με τους γονείς σε κάθε σχολείο.
         Η διαδικασία αυτή συμβάλλει στον αγώνα μας να προχωρήσει με στέρεα βήματα, να υπερβαίνει τον συντεχνιασμό, να παραλύει τον κοινωνικό αυτοματισμό και να βάζει στο ίδιο χαράκωμα όλα τα πληττόμενα τμήματα της κοινωνίας και να δίνει δύναμη και συνέχεια στον αγώνα και να κάνει πράξη τον συντονισμό των εργαζομένων και της κοινωνίας.
         Βασικός παράγοντας επιτυχίας  είναι να  οι εργαζόμενοι, τα πρωτοβάθμια σωματεία και τα κινήματα να πάρουν τον αγώνα στα χέρια τους με ποοπτική την ανατροπή.
Ή ΑΥΤΟΙ Ή ΕΜΕΙΣ…
Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου