Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Ομιλία ΕΡΑ Π.Ε. Ημαθίας στη Γ.Σ. της 6ης Ιούνη για ανάδειξη αντιπροσώπων στην 82η και 83 Γ.Σ. της ΔΟΕ



κ. πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
ακούω συνέχεια τους συναδέλφους της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚ τόσο στις ομιλίες τους όσο και στις ανακοινώσεις τους να επισημαίνουν το πόσο υπεύθυνες παρατάξεις είναι. Νομίζω πως πράγματι αυτή τη φορά δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί τους. Πραγματικά συνάδελφοι της ΔΑΚΕ είστε υπεύθυνοι μαζί με την ΠΑΣΚ για τους πετσοκομμένους μισθούς μας, για τους μισθούς πείνας των νέων συναδέλφων, για τις συντάξεις επαιτείας που μας περιμένουν (360 € είναι η ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη), για την απόλυση χιλιάδων συναδέλφων μας αναπληρωτών – τα πρώτα τραγικά θύματα του μνημονίου στον κλάδο μας, για την ...
ανύπαρκτη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για τις υποχρεωτικές μετακινήσεις και τις απολύσεις που έρχονται, για τα χαράτσια και τους φόρους που εξαθλιώνουν το λαό μας, για τα πεινασμένα παιδιά στα σχολεία, για το 1,5 εκατ. των ανέργων, για το 65% της ανεργίας στους νέους, για τους παράλογους φόρους στα καύσιμα και στο πετρέλαιο θέρμανσης που οδήγησε το λαό μας να παγώνει το χειμώνα, για το κλίμα τρομοκρατίας στα σχολεία με την αξιολόγηση και το πειθαρχικό «δίκαιο», αξιολόγηση που όσο και αν δηλώνετε φραστικά πως διαφωνείτε και οι πέτρες σε αυτόν τον τόπο γνωρίζουν ότι θα προστρέξετε μετά χαράς να αναλάβετε ρόλο αξιολογητή (άλλωστε προκληθήκατε πολλές φορές στο παρελθόν να δεσμευτείτε περί του αντιθέτου και δε βγάλατε άχνα!!!). Είστε υπεύθυνοι ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ, για τη νέα Ελλάδα που μεταναστεύει, για το ότι οδηγήσατε το λαό μας με τις καταστροφικές πολιτικές της κυβέρνησης που στηρίζετε να «ονειρεύεται» το μέλλον των παιδιών του στο εξωτερικό. Για όλα αυτά και για πολλά άλλα που οι συνάδελφοι τα γνωρίζουν πράγματι είστε υπεύθυνοι. Και εμείς καλούμε τους συναδέλφους μας να μην σας δώσουν συγχωροχάρτι με την ψήφο τους αλλά να σας γυρίσουν την πλάτη.
Είστε ακόμα υπεύθυνοι για το ότι μετατρέψατε τη ΔΟΕ σε ένα φιλήσυχο σωματείο και μάλιστα σε μια περίοδο που η άθλια κυβέρνησή σας διαλύει τη δημόσια εκπαίδευση. Είστε υπεύθυνοι γιατί καλλιεργήσατε και καλλιεργείτε κλίμα εφησυχασμού στους συναδέλφους για να περνάν τα μέτρα της κυβέρνησής σας με όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις. Λέτε επί παραδείγματι στους συναδέλφους να μην ανησυχούν γιατί κανείς δε θα μετακινηθεί υποχρεωτικά και πολύ περισσότερο δε θα απολυθεί. Κι όλα αυτά τα λέτε ενώ βλέπουμε τι συμβαίνει στη δευτεροβάθμια. Αυτές σας οι δηλώσεις έχουν τόση αξία όση αξία είχαν οι διαβεβαιώσεις σας προς τους συναδέλφους παλιότερα πως όχι μόνο δε θα περικόπτονταν οι μισθοί μας με το «ενιαίο» μισθολόγιο αλλά απεναντίας θα παίρναμε και αύξηση. Νομίζω πως η συνέχεια είναι γνωστή σε όλους μας.
Αναρωτιέστε συνάδελφοι της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚ υποκριτικά λέγοντας πως δεν μπορεί κάποιος να διαφωνεί με το μνημόνιο αλλά να στηρίζει το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ; Εμείς λέμε πως όχι και το ερώτημά σας είναι υποκριτικό πέρα ως πέρα γιατί το μνημόνιο δεν είναι μια πτυχή του κυβερνητικού έργου, ώστε να έχει κανείς την πολυτέλεια να διαφωνεί μαζί του αλλά να παραμένει στα κόμματα που το εφαρμόζουν. Το μνημόνιο καθορίζει κάθε λεπτομέρεια της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Οι συνέπειες της εφαρμογής του είναι καταστροφικές για τη χώρα και το λαό.
Δύο λόγια για τους συναδέλφους της ΠΑΣΚ που άλλαξαν προβιά αλλά ο λύκος παραμένει ο ίδιος. Βλέπετε το brand name, το ΠΑΣΚ δημιουργεί απέχθεια και αρνητικούς συνειρμούς στους συναδέλφους. Ο κ. Μπράτης με έγγραφό του προς τις τοπικές ΠΑΣΚ, όπως αποκαλύφθηκε,  σας παρότρυνε προκειμένου να έχετε καλό εκλογικό αποτέλεσμα να βαφτίσετε το κρέας ψάρι. Αφού δε σας πρότεινε να ονομάσετε την παράταξή σας ΣΥΡΙΖΑ πάλι καλά! Δικαίωμά σας να αυτοαποκαλείστε όπως θέλετε. Αλλά η πραγματικότητα είναι πως η στόχευσή σας είναι να υφαρπάξετε την ψήφο των συναδέλφων και να τη διοχετεύσετε ξανά στην ΠΑΣΚ στις ψηφοφορίες της Γ.Σ. στην Αθήνα.
Για τους συναδέλφους των Συσπειρώσεων Παρεμβάσεων – Εκπαιδευτικός όμιλος, δηλαδή ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΜΛ-ΚΚΕ: διαβάζουμε τα κείμενά σας και συμφωνούμε σχεδόν στο σύνολό τους με τις διαπιστώσεις σας. Όμως, συνάδελφοι, έχει κανείς την αυταπάτη πως μόνη της η αλλαγή των συσχετισμών στη ΔΟΕ, η αριστερή πλειοψηφία που εμείς λέμε ότι πρέπει να προκύψει στο συνδικάτο μας, αλλαγή που είναι αναγκαία και επιβεβλημένη, από μόνη της αρκεί για να βρουν λύση τα προβλήματα του κόσμου της εκπαίδευσης; Εμείς λέμε πως όχι. Μόνο η αλλαγή στη ΔΟΕ θα είναι ένα μετέωρο βήμα, αν δε συνδυαστεί με μια μεγάλη πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα, ο λαός και ο κλάδος μας. Αυτήν την πολιτική αλλαγή – και φυσικά εννοούμε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ - , οι πολιτικοί σας φορείς, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΜΛ-ΚΚΕ δηλαδή, όχι μόνο δεν την θέλουν, όχι μόνο δεν την στήριξαν προεκλογικά αλλά την πολεμούν με λύσσα και μετεκλογικά. Και φυσικά στο ίδιο μήκος κύματος και η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ, δηλαδή το ΚΚΕ. Παρακολουθώ τις ομιλίες του νέου τους Γ.Γ. οι οποίες σχεδόν αποκλειστικά βάλλουν εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, λες και ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά, λες και ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε μέτρα και τα μνημόνια! Έχετε κάθε δικαίωμα να αναγάγετε το ΣΥΡΙΖΑ σαν το μοναδικό σας αντίπαλο αλλά με αυτή σας τη στάση περισσότερο με συνιστώσα της ΝΔ μοιάζετε παρά με αριστερό, κομμουνιστικό κόμμα.
Απεργία καθηγητών: έγιναν λάθη; Ναι έγιναν και από την ΟΛΜΕ και από παρατάξεις, χωρίς να εξαιρώ και την παράταξη των ΣΥΝΕΚ. Η απόφαση για αναστολή όμως κρίνουμε ότι ήταν ορθή μετά την χουντικής κοπής απόφαση της κυβέρνησης για επιστράτευση. Όμως αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατόν οι συνάδελφοι των Παρεμβάσεων που μαζί περπατήσαμε στους δρόμους του αγώνα και κοινή μετεκλογική μας διαπίστωση ήταν πως το μαζικό κίνημα βρίσκεται σε κάμψη, σήμερα να μας εγκαλούν λέγοντας ότι ήταν ώριμες οι συνθήκες να γίνει απεργία εν μέσω επιστράτευσης, η οποία σήμαινε άμεση απόλυση και τρίμηνη φυλάκιση, δηλαδή θα οδηγούνταν στη σφαγή το πιο προχωρημένο συνδικαλιστικά και πολιτικά κομμάτι, αφού ήταν κάτι παραπάνω από βέβαιο πως οι καθηγητές, παρά την υπερψήφιση του απεργιακού προγράμματος της ΟΛΜΕ – που ορθά έγινε για να σταλούν πολιτικά μηνύματα, υπό την απειλή της απόλυσης και της φυλάκισης δεν θα απεργούσαν. Εμείς λέμε πως ο κλάδος των εκπαιδευτικών δε χρειάζεται ανθρωποθυσίες, αλλά μαζικό ενωτικό αγώνα με σαφή πολιτική στόχευση για ανατροπή της μνημονιακής συγκυβέρνησης. Κι όλα αυτά τα λέτε αποκρύπτοντας ότι το μέλος των Συσπειρώσεων στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, η κ. Φατούρου είχε αποδεχθεί ουσιαστικά την αναστολή της απεργίας, προτείνοντας αντ’ αυτής απεργία δια αντιπροσώπων. Κατανοούμε ότι ο λαϊκίστικος και ψευτοεπαναστατικός αριστερίστικος λόγος σας γίνεται μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους, αλλά εμείς λέμε στους συναδέλφους μας πως όταν με τις αποφάσεις σου κρίνεται το μέλλον χιλιάδων συναδέλφων πρέπει να βουτάς τη γλώσσα στο μυαλό πολλές φορές πριν αποφασίσεις. Κι εδώ βέβαια να θυμίσω στους συναδέλφους το ρόλο της ΠΑΣΚ και της ΔΑΚΕ στην ΑΔΕΔΥ που δεν παρείχαν καμιά στήριξη στους συναδέλφους μας καθηγητές.
Δύο λόγια για όσους συναδέλφους προσανατολίζονται να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια των γαλαζοπράσινων διευθυντών. Θα τους λέγαμε να το ξανασκεφτούν και να βγάλουν συμπεράσματα από τους συναδέλφους μας που χάνουν την οργανική τους και δεν τους διέσωσε κανένας προϊστάμενος, κανένας αιρετός, κανένας διευθυντής.
Συναδέλφισσες συνάδελφοι,
γυρνώντας στα σχολεία εισπράξαμε μια δίκαιη οργή και αγανάκτηση. Έχετε κάθε δίκιο να είστε θυμωμένοι. Εμείς σας καλούμε αυτή την οργή να την μετατρέψουμε σε πολιτική-συνδικαλιστική σκέψη και δράση. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Να μην πετάξουμε μαζί με τα απόνερα και το παιδί. Εμείς δεν ψηφίσαμε ούτε στηρίξαμε, ούτε πρόκειται να ψηφίσουμε και να στηρίξουμε μνημονιακές πολιτικές με καμία κυβέρνηση. Είμαστε εκείνοι, οι μόνοι θα έλεγα, που τόλμησαν στο πρόσφατο παρελθόν να τονίσουν τις ευθύνες της Διεύθυνσης για τις προτάσεις για καταργήσεις των οργανικών θέσεων στο νομό μας. Είμαστε εκείνοι που σταθήκαμε και θα σταθούμε στο πλευρό σας σε κάθε αγώνα, σε κάθε διεκδίκηση.
Σας καλούμε με το ψηφοδέλτιο της ΕΡΑ στο χέρι, με το ψηφοδέλτιο των Εκπαιδευτικών Ριζοσπαστικής Αριστεράς στην κάλπη να ανοίξουμε νέους δρόμους στην ελπίδα. Μαζί μπορούμε να αλλάξουμε το συνδικάτο μας, να αλλάξουμε τη χώρα, να απαλλάξουμε το λαό μας από τα καταστροφικά μνημόνια. Να φέρουμε ξανά το χαμόγελο στο λαό μας.
Σας ευχαριστώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου