Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Διαθεσιμότητα, Απολύσεις και Καταστολή στην Εκπαίδευση


Βέροια, 27/1/2014
     Τον Ιούλιο με νόμο το Υπουργείο Παιδείας καταδίκασε σε «ξαφνικό θάνατο» 52 ειδικότητες τεχνικής Εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα περίπου 2500 εκπαιδευτικοί να βρεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας – που σημαίνει ότι 2500 οικογένειες βρέθηκαν ξαφνικά εκτός οικογενειακού οικονομικού προγραμματισμού, σε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης, κρίση που δημιούργησαν οι πολιτικές των δυο κομμάτων που εναλλάσσονται στην κυβέρνηση από την μεταπολίτευση και μετά. Επισημαίνουμε ότι οι ειδικότητες που καταργήθηκαν αφορούν τα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ, σχολές οι οποίες έδιναν το δικαίωμα στους 22000 περίπου μαθητές, που προέρχονται κυρίως από τα λαϊκά στρώματα, ν’ αποκτήσουν ένα πτυχίο που τους παρείχε τη δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης. Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, έκρινε ότι οι συγκεκριμένες ειδικότητες ήταν «πολυτέλεια» για τη Β’ θμια εκπαίδευση, «άχρηστες», κι ως εκ τούτου δεν χρειάζεται να χρηματοδοτούνται απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατά διαβολική – μνημονιακή σύμπτωση, το ίδιο περίπου χρονικό διάστημα, ο Υπουργός Παιδείας έκανε εγκαινίασε μεγάλο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο, στο οποίο ιδρύονταν τμήματα με τις ειδικότητες που καταργήθηκαν από τα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ. Οι «άχρηστες» ειδικότητες του Δημοσίου Σχολείου λοιπόν, είναι «χρήσιμες» (βλέπε κερδοφόρες) για το Ιδιωτικό Σχολείο.
    Το παραπάνω δείχνει το σαφέστατο προσανατολισμό του Υπουργείου Παιδείας, που είναι η πλήρης απαξίωση του Δημόσιου ώστε να κερδοφορήσει ο Ιδιωτικός τομέας. Απαξίωση που συνεχίζεται, καθώς από τους εκπαιδευτικούς που βρέθηκαν στη διαθεσιμότητα, φαίνεται ότι 445 απ’ αυτούς οδηγούνται στην απόλυση, αφού το Υπουργείο δεν έχει “προνοήσει” για θέσεις που να μπορούν να καλυφθούν από τους συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς. Οι 445 καθηγητές που προδιαγράφονται για απόλυση, θα είναι για εμάς τους εναπομείναντες ένα μάθημα αντίστασης και ανατροπής αυτής της πολιτικής ή μάθημα φόβου και υποταγής;
     Η μνημονιακή συγκυβέρνηση της βίας, της τρομοκρατίας, των απολύσεων και της κοινωνικής καταστροφής όμως δεν σταμάτησε εδώ. Έδειξε για μια ακόμα φορά το αντιδημοκρατικό της πρόσωπο  απέναντι στους εκπαιδευτικούς και τους σχολικούς φύλακες που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και αγωνίζονται για τo δικαίωμα στην εργασία. Στα επεισόδια που σημειώθηκαν στις 11/1/2014, κατά την πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών στο ύψος των διοδίων του Πυργετού στη Λάρισα  οι δυνάμεις των ΜΑΤ εμπόδισαν τους εκπαιδευτικούς από τη Θεσσαλονίκη να περάσουν τα διόδια και να συνενωθούν με τους συναδέλφους τους από την Θεσσαλία και την Αθήνα. Μάλιστα, προκειμένου να τους εμποδίσουν, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση γκλομπς και χημικών εναντίον των εκπαιδευτικών. Ιδιαίτερη «περιποίηση» από τα ΜΑΤ είχε και ο εκπαιδευτικός, μέλος της ΕΕ, επικεφαλής της Αυτόνομης Αγωνιστικής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας στην ΑΔΕΔΥ Γρηγόρης Καλομοίρης, που οι αστυνομικές δυνάμεις αφού τον ξυλοφόρτωσαν του έσπασαν και το χέρι.
      Σε μια περίοδο όπου οι λέξεις «δημόσιο» και «δωρεάν» κοντεύουν να εξαφανιστούν κι από τα λεξικά, σε μια περίοδο που οι μισθοί και οι συντάξεις κοντεύουν να καταντήσουν φιλοδωρήματα, σε μια περίοδο που η χώρας μας είναι πρωταθλήτρια της ανεργίας στην Ευρώπη, με ποσοστά που αγγίζουν το 30%, το Υπουργείο βάζει το μνημονιακό του λιθαράκι φορτώνοντας τη λίστα των ανέργων με εκατοντάδες εκπαιδευτικούς. Και βέβαια, έπεται συνέχεια. Η επερχόμενη – και κατ’ ευφημισμό μόνο λεγόμενη – «αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού», καθώς και οι νέες καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, οι συμπτύξεις τμημάτων με βάση το 28 μαθητές ανά τμήμα, το νέο πειθαρχικό δίκαιο – όλα ενταγμένα στις μνημονιακές δεσμεύσεις για διαθεσιμότητα και απολύσεις στο δημόσιο – θα δημιουργήσουν μια τεράστια δεξαμενή πλασματικών πλεονασμάτων εκπαιδευτικών, οι οποίοι μετά το τέλος της 8μηνης διαθεσιμότητας θα πετιούνται στον Καιάδα της απόλυσης, κι οι οικογένειες τους θα οδηγούνται στην εξαθλίωση. Επισημαίνουμε ακόμη ότι στις περισσότερες σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας, υπάρχουν ελλείψεις εκπαιδευτικών, με ευθύνη της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να χάνονται χιλιάδες εκπαιδευτικές ώρες κάθε βδομάδα, σε βάρος των μαθητών. Ταυτόχρονα, κάθε αντίδραση αντιμετωπίζεται με κυβερνητική βία, καταστολή και διώξεις αγωνιστών εκπαιδευτικών.
    Κανείς απ’ όσους εμπλέκονται στην εκπαίδευση δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος μπροστά στη λαίλαπα που έχει ήδη ετοιμάσει η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, ενωμένοι, πρέπει να δημιουργήσουν εκείνο το μέτωπο που θα ανατρέψει την πολιτική των μνημονίων και της καταστροφής των δομών της δημόσιας δωρεάν υγείας, παιδείας και ασφάλισης και να δηλώσουν ότι τα δημόσια αγαθά δεν τίθενται προς διαπραγμάτευση. Η βία και η τρομοκρατία δεν πρόκειται να καταστείλει τους αγώνες ενάντια στην πολιτική της κατάργησης των Δημόσιων κοινωνικών αγαθών, της διάλυσης των Δημόσιων υπηρεσιών, των διαθεσιμοτήτων – απολύσεων, ενάντια στο σύνολο των μνημονιακών μέτρων και πολιτικών. Αντίθετα ο αντιδημοκρατικός κατήφορος της Κυβέρνησης κάνει πιο καθαρό στα μάτια όλων των εργαζομένων την ανάγκη με συντονισμένο και διαρκή αγώνα να ανατραπεί αυτή η βάρβαρη μνημονιακή πολιτική.
Μόνη λύση, η ανατροπή.
Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου