Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2015

Προκήρυξη ΕΡΑ για τις εκλογές της 26-11-2015Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η προσδοκία που υπήρχε στην αρχή της φετινής χρονιάς για μια εναλλακτική οικονομική και κοινωνική πολιτική και έξοδο της χώρας μας από τον ασφυκτικό κλοιό των δανειστών, έχει πλέον εξανεμιστεί. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε συνεργασία με την τρόικα και πλήρως υποταγμένη στις απαιτήσεις των δανειστών επέβαλε στο σβέρκο του λαού το 3ου μνημόνιο που επιδεινώνει τις πληγές των δύο προηγούμενων. Τα σκληρά μέτρα λιτότητας που διαπερνούν το σύνολο της συμφωνίας επιτείνουν την ύφεση στην ελληνική οικονομία και αποδυναμώνουν τις δυνατότητες ανάκαμψης. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φορτώνει νέα φορολογικά βάρη στη λαϊκή οικογένεια και νέα σκληρά μέτρα για τους εργαζόμενους, την ίδια ώρα που το μεγαλύτερο μέρος του εθνικού πλούτου οδεύει προς ιδιωτικοποίηση.
Μέσα στα πλαίσια αυτά η Δημόσια Παιδεία  υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει την πολιτική των μηδενικών μόνιμων διορισμών. Για άλλη μια χρονιά τα κενά σε εκπαιδευτικούς καλύπτονται με αναπληρωτές (αυτούς τους νέους εσωτερικούς…μετανάστες) από προγράμματα ΕΣΠΑ. Ταυτόχρονα η   μεταφορά κονδυλίων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για προσλήψεις αναπληρωτών αλλά και των κονδυλίων ΕΣΠΑ δεν αφήνει περιθώρια για λύση στο στεγαστικό πρόβλημα και στη βελτίωση των σχολικών υποδομών. Παράλληλα η συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών καθιστά ασφυκτική έως σχεδόν αδύνατη τη στοιχειώδη λειτουργία των σχολείων.
Με το νέο ασφαλιστικό είναι ορατή η ανατροπή της υπάρχουσας φιλοσοφίας του, που το μετατρέπει από κοινωνικό-αναδιανεμητικό σε ατομικό-κεφαλαιοποιητικό. Ως βάση υπολογισμού της σύνταξης θεωρούνται πλέον τα 40 έτη από τα 35 έτη που ισχύουν σήμερα. Είναι φανερό πως με τη μεγάλη ανεργία που υπάρχει σήμερα σε λίγα χρόνια θα μιλάμε για μισθούς πείνας.
Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού παιδείας, ότι δεν μιλάμε για «τιμωρητική» αξιολόγηση εκπαιδευτικού και ότι για την κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα ωραρίου δεν θα πρέπει να  εφησυχάζουμε. Γιατί αποτελεί  δέσμευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ αλλά και σαφής αναφορά για αξιολόγηση της εκπαίδευσης τον Απρίλη του 2016 που αποτελεί συνέχεια της έκθεσης αξιολόγησης του 2011 που περιλαμβάνει την εφαρμογή του “Νέου Σχολείου” που συμπεριλάμβανε, εκτός των άλλων, συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολικών μονάδων, αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση σχολικών μονάδων, αξιολόγηση εκπαιδευτικού αλλά και το θέμα του ωραρίου.
   Όλα αυτά τα  συσσωρευμένα προβλήματα στην παιδεία καθιστούν πλέον αναγκαίο, το εκπαιδευτικό συνδικαλιστικό κίνημα να επανατοποθετηθεί συνολικά απέναντι στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και να επαναπροσδιορίσει στόχους και αιτήματα.
  
Το επόμενο διάστημα είναι αναγκαίο να οργανωθεί η αντίσταση των εκπαιδευτικών και όλων των εργαζόμενων σε πολλά επίπεδα. Να οικοδομηθούν ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόζονται στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Να συνδεθεί η συνδικαλιστική πάλη με τον αγώνα για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, για την υπεράσπιση της δημόσιας ιδιοκτησίας και τον κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών, για τη φορολόγηση αυτών που κατέχουν τον πλούτο και που μόνιμα φοροδιαφεύγουν και για την αειφόρα παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας με οικολογικό αποτύπωμα σε όφελος του λαού και του τόπου.
   Επίσης χρειάζεται ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας με την ανάπτυξη φιλειρηνικής-αντιπολεμικής, αντιρατσιστικής δράσης.
    Οι Σύλλογοι και η ΔΟΕ άμεσα θα πρέπει:
·        να πρωτοστατήσουν σε δράσεις αλληλεγγύης για να στηρίξουν τους πρόσφυγες-μετανάστες που καταφθάνουν στη χώρα μας θαλασσοπνιγμένοι εξαιτίας των πολέμων και της πείνας που άλλοι έχουν επιβάλει για δικό τους όφελος.
·        να πάρουν σοβαρές πρωτοβουλίες μαζί με άλλους κοινωνικούς φορείς, ώστε να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τη δράση τους ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό.
·        να βάλουν ως αγωνιστική προτεραιότητα τη διαμόρφωση του σχολείου των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών για όλα τα παιδιά, που θα στηρίζεται σε μόνιμους εκπαιδευτικούς και θα χωράει όλες τις ειδικότητες.

    Καλούμε λοιπόν όλες και όλους τους συναδέλφους  σε επαγρύπνηση για την υπεράσπιση των κοινωνικών, εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων μας.

Ζητούμε: 
·                     Αύξηση των δαπανών για τη παιδεία τουλάχιστον στο 5% του ΑΕΠ
·                     Άμεση κάλυψη των κενών με  μόνιμους διορισμούς.
·                     Την  άμεση κατάργηση  του νομικού πλαισίου της αξιολόγησης – χειραγώγησης.
·                     Διασφάλιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της παιδείας.
·                     Διασφάλιση της πρώτης κατοικίας.
·                     Ξεπάγωμα των βαθμών και των ωριμάνσεων του μισθολογίου.
·       Εφαρμογή προγραμμάτων στήριξης των παιδιών με μαθησιακές και άλλες δυσκολίες. Στήριξη της Ειδικής Εκπαίδευσης.
·       Καθιέρωση  διετούς υποχρεωτικής φοίτησης στην Προσχολική αγωγή και θεσμοθέτηση του ωραρίου των νηπιαγωγών.
·       Κατάργηση των αντιδραστικών διατάξεων του πειθαρχικού δικαίου για τους Δ.Υ. Άρση των συνεπειών όσων τιμωρήθηκαν για συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς αγώνες.
·       Νέο θεσμικό πλαίσιο για τη δημοκρατική λειτουργία του σχολείου και την επιλογή στελεχών με κυρίαρχο ρόλο του συλλόγου διδασκόντων.
·                     Αντικατάσταση των σχολικών προγραμμάτων και βιβλίων με σύγχρονα.

ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ
ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ
ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ

ΔΙΑΛΕΓΟΥΜΕ ΖΩΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΙΒΙΩΣΗ
ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

στήριξε με την ψήφο σου την ΕΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου