Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Ξεπούλημα των αγώνων μας η απόφαση της πλειοψηφίας της ΔΟΕ

Επιστολή προς τους συναδέλφους του Παναγιώτη Χατζησάββα
 εκλεγμένου μέλους στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ημαθίας
με το ψηφοδέλτιο της ΕΡΑ (Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράς)

Βέροια, 7/4/2014

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Με το παρόν κείμενο θα ήθελα να κοινωνήσω μαζί σας κάποιες αυστηρά προσωπικές μου σκέψεις.

Θα περίμενε κανείς μετά την αυταρχική και αντιδημοκρατική τελευταία εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ, υπογεγραμμένη μάλιστα από τον ίδιο τον κ. Αρβανιτόπουλο, η πλειοψηφία της συνδικαλιστικής μας Ομοσπονδίας (ΔΟΕ) να αντιληφθεί πως με νομικίστικα προσκόμματα – όσο χρήσιμα κι αναγκαία κι αν είναι – δεν παράγεται συνδικαλισμός και κυρίως δεν ανοίγονται προοπτικές νικηφόρας έκβασης των αγώνων μας.

Σε αυτό το πνεύμα η ΕΡΑ κατέθεσε στο Δ.Σ. της ΔΟΕ δια του εκλεγμένου μας μέλους Νίκου Καλόγηρου την πρόταση της σύγκρουσης των εκπαιδευτικών με το ΥΠΑΙΘ και την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Προτείναμε, λοιπόν, με ομόφωνη απόφαση ή έστω με όσο το δυνατόν πιο διευρυμένη πλειοψηφία, να καλέσει η ΔΟΕ όλους τους εκπαιδευτικούς ανεξαιρέτως, διευθυντές και μη, να αρνηθούν να συμμορφωθούν με την παράνομη και αυταρχική εγκύκλιο Αρβανιτόπουλου, η οποία θυμίζει τις αλήστου εποχές της χούντας και του επιθεωρητισμού. Η πρότασή μας αυτή εκτιμώ πως εμπεριείχε και διαφύλασσε σαν κόρη οφθαλμού την προοπτική νικηφόρας έκβασης του αγώνα μας.

ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ αρνήθηκαν να υιοθετήσουν αυτό το σκεπτικό με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε μια απόφαση με τις ψήφους των παραπάνω παρατάξεων (ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ) η οποία, πέραν των όποιων φραστικών μαξιμαλισμών, ξεπουλά στην χειρότερη περίπτωση τους αγώνες μας ή απεμπολεί στην καλύτερη περίπτωση τις μεγάλες δυνατότητες που είχαμε για νικηφόρο αγώνα. Επί της ουσίας ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ έστρωσαν το χαλί για να περάσει η ΑΕΕ.

Απαραίτητο συμπλήρωμα του ξεπουλήματος ήταν και η προκήρυξη μιας 24ωρης απεργίας «ξεπέτας» για την τιμή των όπλων. Στα χρόνια που συνδικαλίζομαι και απεργώ κάθε φορά σεβόμενος αφενός την ψήφο των συναδέλφων και αφετέρου το συνδικαλιστικό μου λόγο και ρόλο, σε αντίθεση με άλλους συνδικαλιστές - μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας και μη - που είναι απεργοί a la carte, ήταν η πρώτη απεργία, την οποία στήριξα,  αν και διαφωνούσα συνδικαλιστικά με αυτήν.

Επιπρόσθετα, θα ήθελα να θυμίσω πως ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ, έχουν αποδείξει και στο εγγύς παρελθόν πως λειτουργούν ως αμορτισέρ απορρόφησης των κραδασμών που γεννά η μνημονιακή κυβερνητική πολιτική και πως σε κρίσιμες στιγμές δε διστάζουν να ξεπουλούν τους αγώνες μας βάζοντας πλάτη, τείνοντας χέρι βοηθείας στην κυβέρνηση των μνημονίων. Χαρακτηριστικά αναφέρω πως τον περασμένο Σεπτέμβρη στη μεγάλη απεργία της ΟΛΜΕ, εκεί που υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για νικηφόρο αγώνα, ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ αλλά και το ΠΑΜΕ, διαβλέποντας τον «κίνδυνο» να ανατραπεί η μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου,  αρνήθηκαν τη συμπόρευση και τον κοινό αγώνα με τους συναδέλφους μας καθηγητές. Το αποτέλεσμα ήταν να απομονωθεί η απεργία της ΟΛΜΕ, οι συνάδελφοί μας καθηγητές να δώσουν έναν ηρωικό αγώνα ΜΟΝΟΙ τους, με τη γνωστή σε όλους μας εξέλιξη. Να θυμίσω ακόμα πως, όταν στα τέλη του περασμένου Ιούλη και στις αρχές του Σεπτέμβρη κυριολεκτικά χαλούσε ο κόσμος κι όλα έδειχναν πως θα πηγαίναμε σε μεγάλες απεργίες, η πλειοψηφία της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ) σφύριζε αδιάφορα. Χρειάστηκε η παρέμβαση ενός σημαντικού αριθμού πρωτοβάθμιων σωματείων (Σύλλογοι Π.Ε.) για να αναγκαστεί η ΔΟΕ να συγκαλέσει ολομέλεια Προέδρων!!!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

μπροστά μας έχουμε μεγάλες μάχες, πολύ πιο κρίσιμες ακόμα και από αυτήν την ΑΕΕ, όπως είναι η ατομική αξιολόγηση και οι διαθεσιμότητες-απολύσεις. Είναι αναγκαίο να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να μην επιτρέψουμε την εφαρμογή της ατομικής αξιολόγησης που μας γυρνά στον επιθεωρητισμό και για την οποία έχουν ειπωθεί τόσα πολλά που έχω την αίσθηση πως δε χρειάζεται να αναφερθώ περαιτέρω. Να μην επιτρέψουμε να τεθεί ούτε ένας συνάδελφός μας σε διαθεσιμότητα – απόλυση.

Παναγιώτης Χατζησάββας
εκλεγμένο μέλος στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ημαθίας 
με το ψηφοδέλτιο της ΕΡΑ (Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράς)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου